Wat is sportmassage?

  • Waarom sportmassage? 
  • Hoe werkt een sportmassage? 
  • Wat zijn de voordelen van sportmassage?
  • Is een sportmassage niet pijnlijk?

Om maar met de laatste vraag te beginnen: nee, een sportmassage is niet pijnlijk. Maar kan wel stevig zijn daar waar het nodig is. Onze sportmasseur stemt dit gedurende de massage telkens met u af. OK, een sportmassage is dus niet pijnlijk. Maar wat is het dan wel? 

Waarom sportmassage?

Een sportmassage is een massage gericht op het stimuleren van de doorbloeding van de spieren. Door na afloop van het sporten een sportmassage toe te passen worden afvalstoffen in de spieren sneller afgevoerd. Daarmee bevordert u het herstel van uw spieren en lichaam.

Een sportmassage kan ook vòòr het sporten worden toegepast. Doel is dan om het lichaam gereed te maken voor de inspanning die het moet gaan leveren. Spieren worden geactiveerd en opgewarmd. Op die manier worden blessures voorkomen. Na een blessure kan een sportmassage helpen bij de revalidatie: het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Hoe werkt een sportmassage?

Bij een sportmassage wordt stevig gemasseerd, waarbij bijvoorbeeld bindweefsel wordt losgemaakt en knopen uit spieren worden gehaald. Daarvoor moet er diep in de spieren worden gemasseerd, wat soms stevig aanvoelt. Het lichaam geeft aan dat er iets niet goed zit en juist dat wordt door de sportmasseur verholpen. Onze sportmasseur stemt dit gedurende de massage telkens met u af.

Bij binnenkomst vindt er eerst een intake plaats en wordt een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Op basis van de persoonlijke situatie van de sporter stelt een sportmasseur een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op uw sportieve activiteiten.

Afhankelijk van de klachten, behoeften en wensen van de sporter worden verschillende technieken en handgrepen toegepast: 

  • intermitterend drukken  - zachte gewenning voor zowel de sporter als de masseur
  • effleurerages - strijken, wrijven, frotteren met als doel de huidfuncties te verbeteren en huidcellen te activeren
  • petrissages - kneden van de spieren met als doel de doorbloeding te bevorderen
  • fricties - gerichte lokale druk met als doel de doorbloeding te verbeteren
  • schuddingen en vibraties - toedienen van trillingen op spierweefsel, met als doel de spier te ontspannen en losmaken
  • tapotementen - korte, krachtige klopachtige beweging met als doel de spier te stimuleren-activeren

Wat is het effect van sportmassage?

Een sportmassage verbetert de doorbloeding van spieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarmee wordt het herstel van het lichaam bevordert en voorkomt u blessures door overbelasting van de spieren. Op basis van het behandelplan bepaalt de sportmasseur welke technieken en handgrepen (zie hierboven) een optimale massage bieden. Iedere massage is dus anders, al naar gelang de persoonlijke situatie.

Voordelen van sportmassage

(NGS) sportmasseurs leren tijdens hun opleiding niet alleen te masseren. Ze doen diepgaande kennis op van anatomie (kennis van lichaamsbouw, spieren, gewrichten etc.) en fysiologie (kennis over de werking van het lichaam, metabolisme, lymfestelsel etc.). Door te kiezen voor een erkende sportmasseur bent u verzekerd van een integrale aanpak van uw klachten. 

Doordat de massage ervoor zorgt dat afvalstoffen in het lichaam beter worden afgevoerd, kan het lichaam sneller herstellen. Bovendien voorkomt u met een sportmassage overbelasting van je spieren en dus blessures. Sportmassage kan ook ingezet worden om spieren te activeren, bijvoorbeeld aan het begin van een training of bij opbouw van sportactiviteiten. Een sportmassage kan dus zowel preventief, pro-actief en reactief worden ingezet. 

Ook niet-sporters kunnen baat hebben bij een sportmassage, denk daarbij bv. aan spanningsklachten, overbelasting of spierklachten door een verkeerde werkhouding.